"Piecowskie przysmaki"
Każda miejscowość jest z czegoś znana lub w czymś się specjalizuje. Piece słyną z kucharek. Obecnie instytucja "kucharki", którą się wynajmowało na wesela, komunie czy też inne uroczystości zanika. Jest ich coraz mniej, a szkoda. W naszej wsi, na szczęście, jest jeszcze dużo Pań, które wspaniale gotują i umieją organizować takie imprezy. Dlatego też aby nie poszły w niepamięć potrawy, które Panie te przygotowywały, postanowiliśmy je spisać i sfotografować. Dzięki temu w przyszłości powstanie nasza lokalna wirtualna książkę kucharską "Piecowskie przysmaki". Poniżej prezentujemy to, co nam się udało do tej pory zebrać.



Potrawy Karoliny Narloch (Piece)



Przepisy Aurelii Narloch (Piece)
Biały sos z ryżem (porcja na 3-4 osoby)
Składniki:
10 dkg tłuszczu - masło, 2 łyżki mąki, 1/2 litra zimnego rosołu, 100 ml śmietany, 2 żółtka, 1 cytryna lub kwasek cytrynowy, cukier do smaku, 10 dkg roczynek.
Sposób przygotowania:
Zrobić jasną zasmażkę z tłuszczu i mąki (na złoty kolor na wolnym ogniu), zalać zimnym rosołem i zagotować.Po zagotowaniu sos powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany, jeżeli okaże się gęściejszy dolać jeszcze rosołu. Dodać soku z cytryny, sól i cukier. Na koniec śmietanęe i utarte żółtka i już nie gotować. Podawać z ryżem ugotowanym według przepisu na opakowaniu i drobiem.
Ciastka "Amerykanki"
Składniki:
40 dag mąki, 13 dag cukru, 8 dag tłuszczu, 1 jajko, 1/4 l mleka, 13g amoniaku (czubata łyżeczka).
Sposób przygotowania:
Tłuszcz utrzeć z cukrem, dodać jajko, mąkę i mleko. Amoniak rozpuścić w mleku. Kłaść na blachę w dużych odstępach dobre 1/2 łyżki. Piec jak zwykłe ciastka około 15 - 20 minut. Spody posmarować cukrem pudrem z cytryną.
Ciastka drożdżowe "Karolinki"
Nazwa pochodzi od imienia córki pani Aurelii Narloch - Karoliny. Otóż kiedyś, kiedy Karolina była małym niemowlaczkiem była zawijana w "rożek" (znany wszystkim rodzicom, babciom i dziadkom, sposób otulania dziecka kocykiem). Ciastka pieczone przez panią Aurelię też są podobnie zawijane. Dwuletni wówczas kuzyn Karoliny - Jarek, powiedział, że te ciastka wyglądają "jak Karolinka" i taka nazwa pozostała. Wcześniej nazywane były ciastkami kruchymi.
Składniki:
40 dkg mąki wrocławskiej, 30 dkg margaryny (mocno schłodzona), 4 żółtka, 6 dkg drożdży (posypać cukrem waniliowym na 10 minut), sok z połowy cytryny, 1 cukier waniliowy, marmolada (twarda) lub wiśnie pestkowane.
Sposób przygotowania:
Mąkę i margarynę posiekać nożem na stolnicy, dodać żółtka i drożdże, dalej siekać. Dodać sok z cytryny i całość zagnieść. Starać się jak najmniej dotykać ciasto aby zbytnio się nie ociepliło. Następnie rozwałkować. Wyciąć szklanką krążki, nałożyć na nie marmoladę. Brzegi posmarować wcześniej roztrzepanymi białkami. Ciastka skleić i z wierzchu posmarować białkiem. Tak przygotowane obtoczyć w cukrze. Piec w bardzo gorącym piekarniku przez około 15 - 20 minut, aż zrobią się rumiane. Spody ciastek polukrować po wystudzeniu.




Aurelia Narloch piecze "Karolinki"

Przepisy Leszka Lewandowskiego (Piece - Gdańsk)




Leszek Lewandowski ze swoimi "kołpakami"

Przepisy Ewy Lewandowskiej (Piece - Gdańsk)




Przepisy Elżbiety Szczepańskiej (Piece)



Przepisy Krystyny Kłos (Piece)



Przepisy Krzysztofa Kłosa (Piece)






Przepisy Zbigniewa Kłos (Piece - Wrocław)




Nalewka Dagmary Mazurek (Mermet)



Marynaty, surówki, sałatki



Przepisy Ilony Zaorskiej (Bar - Grill Kamienna Karczma)









Dania z karczmy "Ostoja" (Czarna Woda)



Wędliny i inne wyroby masarni "Herold" (Zblewo)



"Kawalerska Kuchnia" - przepisy opracował - Krzysztof Kłos




Przepisy Jadwigi Jurczyńskiej (KGW Piece)



Jadwiga Jurczyńska.

Przepisy Stefani Fenskiej (KGW Piece)


















Stefania Fenska spisująca przepisy na "Piecowskie przysmaki".

Przepisy Adriany Połom





Potrawy przygotowane na konkurs Kociewska Bulwa - Zimne Zdroje 13.10.2008 r.




Wspólne zdjęcie uczestników konkursu


Potrawy przygotowane na Dzień Kociewski w Senacie RP
przez panie z KGW Rudno i Lignowy Szlacheckie - 23.09.2008r.





Wspólne zdjęcie z parlamentarzystami

Potrawy nagrodzone na "Święcie Grzyba" (Osieczna - 13.09.2008r.)
1, 2 i 3 miejsce (dorośli)



wyróżnienia (dorośli)



Zwycięzczynie konkursu kulinarnego

1, 2 i 3 miejsce (dzieci)



wyróżnienia (dzieci)



danie poza konkursem