Biały sos z ryżem (porcja na 3-4 osoby)
Składniki: 10 dkg tłuszczu - masło, 2 łyżki mąki, 1/2 litra zimnego rosołu, 100 ml śmietany, 2 żółtka, 1 cytryna lub kwasek cytrynowy, cukier do smaku, 10 dkg roczynek. Sposób przygotowania: Zrobić jasną zasmażkę z tłuszczu i mąki (na złoty kolor na wolnym ogniu), zalać zimnym rosołem i zagotować.Po zagotowaniu sos powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany, jeżeli okaże się gęściejszy dolać jeszcze rosołu. Dodać soku z cytryny, sól i cukier. Na koniec śmietanęe i utarte żółtka i już nie gotować. Podawać z ryżem ugotowanym według przepisu na opakowaniu i drobiem. |
|
Ciastka "Amerykanki"
Składniki: 40 dag mąki, 13 dag cukru, 8 dag tłuszczu, 1 jajko, 1/4 l mleka, 13g amoniaku (czubata łyżeczka). Sposób przygotowania: Tłuszcz utrzeć z cukrem, dodać jajko, mąkę i mleko. Amoniak rozpuścić w mleku. Kłaść na blachę w dużych odstępach dobre 1/2 łyżki. Piec jak zwykłe ciastka około 15 - 20 minut. Spody posmarować cukrem pudrem z cytryną. |
|
Ciastka drożdżowe "Karolinki"
Nazwa pochodzi od imienia córki pani Aurelii Narloch - Karoliny. Otóż kiedyś, kiedy Karolina była małym niemowlaczkiem była zawijana w "rożek" (znany wszystkim rodzicom, babciom i dziadkom, sposób otulania dziecka kocykiem). Ciastka pieczone przez panią Aurelię też są podobnie zawijane. Dwuletni wówczas kuzyn Karoliny - Jarek, powiedział, że te ciastka wyglądają "jak Karolinka" i taka nazwa pozostała. Wcześniej nazywane były ciastkami kruchymi. Składniki: 40 dkg mąki wrocławskiej, 30 dkg margaryny (mocno schłodzona), 4 żółtka, 6 dkg drożdży (posypać cukrem waniliowym na 10 minut), sok z połowy cytryny, 1 cukier waniliowy, marmolada (twarda) lub wiśnie pestkowane. Sposób przygotowania: Mąkę i margarynę posiekać nożem na stolnicy, dodać żółtka i drożdże, dalej siekać. Dodać sok z cytryny i całość zagnieść. Starać się jak najmniej dotykać ciasto aby zbytnio się nie ociepliło. Następnie rozwałkować. Wyciąć szklanką krążki, nałożyć na nie marmoladę. Brzegi posmarować wcześniej roztrzepanymi białkami. Ciastka skleić i z wierzchu posmarować białkiem. Tak przygotowane obtoczyć w cukrze. Piec w bardzo gorącym piekarniku przez około 15 - 20 minut, aż zrobią się rumiane. Spody ciastek polukrować po wystudzeniu. |